top of page

In de spotlight: Op weg naar het verplichte biedlogboek


In gesprek met makelaar: Ciara Dunne

Makelaarskantoor: Amstel Property Agency


Wanneer hoorde je over de ontwikkelingen rondom transparant bieden?

Dit jaar hoorde ik dat de wet- en regelgeving vanaf 2023 gaat veranderen ten aanzien van transparant bieden, maar ik had nog geen tool op het oog om te voldoen aan de eisen. Tijdens de Roadshow van Realworks vond ik het erg interessant om te horen hoe via Move.nl het biedlogboek wordt gefaciliteerd aan makelaars en je daarmee kan voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Wat vind je van de komst van het verplichte biedlogboek?

Een biedingsproces komt natuurlijk veel transparanter over met een biedlogboek. Het is heel belangrijk voor zowel de kopers als verkopers, dat ze weten wat er achter de schermen speelt en wat de stand van zaken is. Zo kunnen we de kopers uiteindelijk alle binnengekomen biedingen na definitieve verkoop laten zien wanneer zij hierom vragen en ons proces vastleggen voor een eventuele controle. Zolang iedereen weet wat er precies wordt verwacht en vastgelegd moet worden en Move.nl hierin voorziet; is het voor alle partijen een win-win.


Kleven er ook risico’s aan het biedlogboek?

Er zijn ook valkuilen, want hoeveel informatie deel je met andere partijen? Het zou bijvoorbeeld niet verstandig zijn als alle kopers voor afsluiting van de biedingstermijn kunnen inzien wat iedereen biedt en ze elkaar maar blijven overbieden. Het verkoopproces zou in een veiling veranderen waardoor kopers meer bieden dan verstandig is. Wat dat betreft is het goed dat in het biedlogboek op aanvraag alle biedingen pas nadat de woning als 'verkocht' is afgemeld kunnen worden ingezien, zoals de nieuwe wetgeving ook voorschrijft.


Maak je al gebruik van het biedlogboek? En zo ja, wat zijn jouw eigen ervaringen en de ervaringen van de kopers?

Ik gebruik het biedlogboek al om biedingen te registreren. Het was even wennen in het begin – gelukkig heb ik goede begeleiding van Realworks gehad. Een webinar of e-learning module over het biedlogboek zou ik zeker aanraden, zodat gebruikers met de fijnere punten bekend raken en vervolgens precies weten hoe men biedingen dient te registreren. Het is namelijk belangrijk voor makelaars om aan zowel kopers als verkopers goed uit te kunnen uitleggen hoe het precies werkt met het biedlogboek, want dit is voor veel mensen nog onduidelijk.


Lees hier meer over ons online biedlogboek of maak een afspraak over Move.nl bezichtiging in combinatie met het biedlogboek via info@realworks.nl

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page